Hva er idrettskiropraktikk?

Enhver idrettsutøver har områder han/hun presterer bedre og områder der han/hun presterer dårligere. Vår oppgave i idrettskiropraktikken er å avdekke og eliminere svakhetene som fører til underprestasjoner og på den måten få utøveren til å yte bedre. Dette gjør vi ved å gjøre omfattende testing av muskulatur, ledd, balanse, bevegelsesmønster, styrke og bevegelighet. På bakgrunn av denne informasjonen kan vi oppdage hvilke tiltak som må gjøres for at utøvere kan prestere og yte mer. Et typisk eksempel på en oversett årsak til smerter er en fotballspiller som sliter med kroniske smerter på innsiden av kneet. I et slikt tilfelle ville vi ikke bare sett rett på kneet, men vi ville sett på funksjon i både kne, fot, hofte, bekken og resten av kroppen. En veldig vanlig årsak til smerter på innsiden av kneet er dårlig stabilitet fra hoftene. Kneet faller da inn mot midtlinjen i avspark og en får økt belastning på innsiden som igjen gir smerter over tid. Ved og kun se på kneet vil en aldri kunne rett opp i årsaken og det er derfor helt nødvendig å se på helheten.

Å se på helheten er også svært viktig i forbindelse med skadeforebygging. Forskning har vist at ubalanse i bevegelsesapparatet øker skaderisikoen særdeles mye. Ved å undersøke og avdekke svakhetene og ubalansene vil kiropraktoren ha muligheten til å forebygge skader på en helhetlig og god måte. Fokuset, kunnskapen og forståelsen gjør idrettskiropraktikk til et svært godt valg for idrettsutøvere.

Det som skiller kiropraktorene fra mange av de andre helsefaglige gruppene er at vi har en 5-årig universitetsutdannelse direkte rettet mot muskel og skjellet. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell gjennom statens autorisasjonskontor som kan stille diagnoser på muskel- og skjellet-lidelser. Kiropraktorene er primærkontakt og har henvisningsrett til spesialist, kan sykemelde i opptil 12 uker og kan henvise direkte til MR og røntgen. Kiropraktorer i KIRO har en spesiell interesse for idrett og idrettsskader og har som regel lange, omfattende kurs som gjør dem svært kompetente til å ta hånd om nettopp deg.

Rull til toppen