Hva er idrettskiropraktikk?

Som kiropraktor i KIRO behandler man idrettsutøvere, enten på arrangementer eller i klinikken. Vår behandling går ut på å forstå svakhetene utøveren har i sin utførelse av idretten. For så å gjøre det vi kan for å rette opp denne svakheten. Det kan for eksempel være at en fotballspiller stadig svikter litt på stamfoten, mister noe stabilitet i ankelen og derfor treffer litt svakere og mer unøyaktig på ballen. I et slikt scenario vil vår jobb være å gå inn og analysere bevegelsesmønsteret og muskel-, skjelett-systemet for å finne årsaken. I dette tilfelle kan det for eksempel være svake muskler i foten, slik at den ikke klarer å motstå kraften i stemmet og derfor skaper det en kaller overpronasjon. Et veldig viktig fokus i idrettskiropraktikken er at en ser på hele kjeden, fra storetåen og helt opp til hode. I et slikt fotballspark kan noe så banalt som en vond skulder ha innvirkning. Hvis en ikke klarer å bruke skulderen som en pendel/motvekt til sparket, vil sparket da muligens endre kvalitet og vi får svakere prestasjoner. En annen stor del av vår jobb er å rehabilitere utøvere etter skader. Dette gjør vi ved hjelp av trening, bløtvevsbehandling, manipulasjonsbehandling, taping og rådgivning.

For å være i stand til å gjennomføre slike avanserte analyser og behandlinger har KIRO-medlemmer minimum 5 år universitetsutdannelse og ofte lang erfaring som utøvere selv. For å utøve idrettskiropraktikk på en god, sikker og vitenskapsbasert måte tas ofte lengre videreutdanninger innenfor feltet. Du kan lese mer om de forskjellige videreutdanningene her:

Fordelene med å ha en kiropraktor på ditt idrettsstevne:

Det som skiller kiropraktorene fra mange av de andre helsefaglige gruppene er at vi har en 5-årig universitetsutdannelse direkte rettet mot muskel og skjellet. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell gjennom statens autorisasjonskontor som kan stille diagnoser på muskel- og skjellet-lidelser. Kiropraktorene er primærkontakt og har henvisningsrett til spesialist, kan sykemelde i opptil 12 uker og kan henvise direkte til MR og røntgen. Kiropraktorer i KIRO har en spesiell interesse for idrett og idrettsskader og har som regel lange, omfattende kurs som gjør dem svært kompetente til å bidra på ditt arrangement.

Dette tilbyr vi:

  • Behandling og forebygging av før, under og/eller etter et arrangement.
  • Bistand til et eksisterende medisinsk team med muskel og skjelett-problematikk som måtte oppstå.
  • Fungere som fysikalskmedisinsk ansvarlig under arrangementet.
Rull til toppen